sobota 21. novembra 2009

Ako opraviť výrobné nastavenia acer MBRWORK.ZIP a RTMBR.BIN.

Ako opraviť výrobné nastavenia acer MBRWORK.ZIP a RTMBR.BIN.

Nedávno som dostal do rúk od kamaráta notebook acer 5536G kedy mu padla Vista. To by jasne nebol problém opraviť ale mal v notebooku nainštalované aj Ubuntu Linux ktorý sa zobrazoval aj pri zavádzaní systému a mal vyhradenú partíciu na disku. To samozrejme zničilo nastavenia od ACER kde cez Alt+F10 spustite inštaláciu ktorá sa spustila pri kúpe notebooku a jeho prvom spustení. To preinštalovalo všetko úplne na novo ako by ste mali úplne nový notebook.POZOR – tento spôsob zmaže všetko na disku.

Ďalšia možnosť pri nefunkčnom Alt+F10 je mať vlastné inštalačné DVD Windows VISTA presne ako máte na nálepke Windows nalepenej na notebooku.To je jednoduchá oprava kedy len vložíte DVD do mechaniky nastavíte bootovanie cez F12 alebo F1 pri spustení PC hneď po zapnutí stláčate a naskočí možnosť odkiaľ bootovať zvolíte DVD a ENTER . Potom vypíše načítavam z DVD tak stlačíte medzerník a inštalácia sa sama spustí ďalej pokračujete podľa pokynov Windows.

POZOR – Áno to sériové číslo môžete použiť ak máte inštalačné DVD Windows.Len v niektorých prípadoch je napríklad Windows síce v slovenčine alebo češtine ale sú to len inštalácie jazyka a sériové číslo je pre anglickú verziu kde je potom doinštalovaný jazyk.

Ak nemáte inštalačné DVD Windows alebo napriek tomu chcete sa vrátiť k pôvodnej inštalácii Windows od acer tak tu je možnosť ako opraviť aby Alt+F10 znova fungoval a to dosť jednoducho naj je mať DVD ktoré ste vytvorili po prvej inštalácii Windows cez epower manager od acer vtedy tiež nie je čo riešiť vložiť spustiť a ide to samo.

Čo však ak nemáme nič na opravu len skrytu partíciu od ACER ktorú Windows nevidia. Pomoc je tiež jednoduchá potrebujete len program ktorý si stiahnete na

http://pol24pavol.ic.cz/Acer.zip alebo iný http://pol24pavol.ic.cz/MBRWORK.ZIP

skúste ktorý vám bude fungovať .Tento program spraví to že znova aktivuje celé Alt+F10 . Tak že potrebujete vo Windows spustiť tento program ak Windows nefungujú vôbec skúste núdzový režim cez F8 ak ani ten nejde stiahnite si Windows live cd (použite google) a v spustenom live windows ho inštalujte. Hneď ďalší reštart pc stláčajte Alt+F10 a spustí sa vám oprava windows od výrobcu. Celú inštaláciu sledujte a nechajte sa viesť inštaláciou windows.