pondelok 3. marca 2008

Vytvorenie wifi spojenia dvoch pocitacov

Čo je to ad-hoc

Ide o prepojenie počítačov peer-to-peer, teda všetky počítače sú si rovnocenné. postaviť ad-hoc sieť je velmi jednoduché a rychlé, dá sa dobre využiť například pri potrebe prenášať dat medzi notebooky. Pre dlhodobé pripojenie siete sa však nepoužíva. Nevýhodou je, že všetky počítače, ktoré spolu majú komunikovať, musia býť na dosahu signálu. Rychlost siete ad-hoc je 11Mbps.

schéma ad-hoc

Ako na to:

Odporúčam nastavte IP adresy. Není to však nutné - pokiaľ totiž při nastavení sieťového adaptéra „získate adresu IP zo servera DHCP automaticky“ počítač nenajde v sieti žiadny DHCP server, ktorý by mu adresu pridelil, automaticky sa tak aktivuje funkcia APIPA (Automatic Private IP Addressing). Je pridelená unikátna súkromná IP adresa z rozsahu 169.254.0.1 až 169.254.255.254 (s maskou 255.255.0.0).Takto s automaticky pridelenými súkromnímy IP adresami v sieti normálne komunikovať (za predpokladu, že sú všetky počítače v sieti nakonfigurovane rovnako).

Postup konfigurácie ad-hoc:

V ovládacom panele otvorte „sieťové riipojenie“ a vlastnosti bezdrôtového pripojenia k sieti, v záložke choďte na „bezdrôtová sieť“ a kliknite na tlačítko „pridať“


otvorí sa okno, kde vyplníte názov siete (SSID), môžete sieť aj zabezpečiť a to šifrovaním WEP, zadať sieťový klúč (pokiaľ neviete ako, preštudujte jako zabezpečiť sieť, nezabudnite zaškrtnuť „toto je sieť medzi počítačmi (ad hoc); niesu použité bezdrôtové prístupové body" a „OK“)


ad-hoc sieť je vytvorená


aktivujete ju potvrdením na „OK“


nechajte si zobraziť bezdrôtové siete, naša vytvorená ad-hoc sieť by tam mala býť vidieť


Teraz prejdite k druhému počítaču, nechajte si zobraziť dostupné bezdrôtové siete, vo výpise by sa mala zobraziť naša vytvorená ad-hoc sieť (u niekterých adaptérov je najprv potrebné ad-hoc režim aktivovať)


dvojitým kliknutím na wifi-ad-hoc sieť sa začnete pripájať k sieti, pokiaľ ste použili šifrovanie, budete musieť vložiť klúč


pokiaľ nemáte nastavené IP adresy ručně ,tak sa začnú adresy automaticky načítavať a po chvíľke bude pridelená automatická súkromná IP adresa



pripojené do bezdrôtovej sieť ad-hoc.


teraz sú počítače prepojené a môžete využívať sieť k potrebným účelom, napríklad na prenos dát. Stačí data na jednom počítači zdieľať a na druhom cez „start“, „spustťt“, zadať \\ a IP adresu daného PC, „OK“, otvoria sa zdieľané dáta. Návod je urobený v systéme Windows XP.